Kopi av omtale i Fredrikstad Blad 9. oktober:

Skal åpne opplevelsessenter i Fredrikstad: – Målet vårt er 5.000 besøkende i året

 Wiggo Andersen, Jan Ove Ekeberg og Bjørn Tollefsrud har et hårete mål. De vil trekke 5.000 besøkende hvert år til Roald Amundsens fødested. Nå forteller de om sine store planer.
Wiggo Andersen, Jan Ove Ekeberg og Bjørn Tollefsrud har et hårete mål. De vil trekke 5.000 besøkende hvert år til Roald Amundsens fødested. Nå forteller de om sine store planer.
Foto: Erik Hagen

 

– Vi får bare én sjanse – men med det nettverket vi tre sitter på, tror jeg vi har gode muligheter, sier Wiggo Andersen. Sammen med Bjørn Tollefsrud og Jan Ove Ekeberg skal han nå etablere et opplevelsessenter på Roald Amundsens fødested.

 

I Framveien 9 i Borge står tre menn og sparker i løvet – ivrige etter å komme i gang med sitt nyeste prosjekt.

Alle tre er Roald Amundsen-entusiaster.

Eiendomsutvikler Bjørn Tollefsrud (57), forfatter Jan Ove Ekeberg (66) og kulturaktør Wiggo Andersen (63) er de nye driverne av det som frem til nå har blitt omtalt som Roald Amundsens Minne.

Bytter navn

Kommunen, som eier de rundt fem målene, har akkurat malt både det gamle skipperhuset og låven på «Tomta» – polfarer Amundsens fødested. Og fredag ble kontrakten undertegnet mellom kommunen og de tre.

Roald Amundsen ble født 16. juli 1872 i Borge, som yngste sønn av skipsreder Jens Amundsen og fogdedatter Gustava Sahlquist. Faren døde da Amundsen var 14 år. Hans tre eldre brødre gikk i farens spor i skipsfart.
Roald Amundsen ble født 16. juli 1872 i Borge, som yngste sønn av skipsreder Jens Amundsen og fogdedatter Gustava Sahlquist. Faren døde da Amundsen var 14 år. Hans tre eldre brødre gikk i farens spor i skipsfart. Foto: Erik Hagen

– Nå heter det Roald Amundsens fødested. Vi skal markedsføre dette stedet som det det er – nemlig Roald Amundsens fødested. Dette er riktig betegnelse på stedet og lett å kommunisere både på norsk og engelsk, sier Bjørn Tollefsrud.

– I samarbeid med Fram-museet på Bygdøy vil vi stå sterk i presentasjonen av navnet Roald Amundsen fødested, sier Jan Ove Ekeberg.

På loftet i Roald Amundsen fødested. Allerede i 1939 ble Roald Amundsens Minne tatt vare på etter ekspedisjonsmannens bragder.
På loftet i Roald Amundsen fødested. Allerede i 1939 ble Roald Amundsens Minne tatt vare på etter ekspedisjonsmannens bragder. Foto: Erik Hagen

Hårete mål

Før Roald Amundsen Minne ble stengt i 2019, ble det solgt to, tre eller fire inngangsbilletter i snitt per dag, i sesong.

– Hvor mange besøkende har dere som mål å ha per år?

– 5.000. Ja, det er hårete, men det er målet vårt, kommer det raskt fra Andersen

.

Dette bildet er tatt på Roald Amundsens fødested «Tomta» i Borge sommeren 1928 - da budskapet om Amundsens død ble kjent. Tusenvis av mennesker oppsøker stedet i sorgen.
Dette bildet er tatt på Roald Amundsens fødested «Tomta» i Borge sommeren 1928 – da budskapet om Amundsens død ble kjent. Tusenvis av mennesker oppsøker stedet i sorgen. Foto: Ukjent opphav

Mellom trærne kan man se over E6 – turistenes inngangsport til Norge. Rundt ni millioner biler kjører der hvert år – når det ikke er korona.

– Det er et stort potensial, sier Tollefsrud.

Roald Amundsens fødested skal bli et attraktivt opplevelsessenter for både utenlandske og norske turister – og ikke minst folk som bor i distriktet.

– Vi ønsker å øke kunnskapen om Roald Amundsen. Vi ser også for oss et eget opplegg for barn og unge, og det skal ikke være via skjerm. Skjermtid får de unge nok av, vi skal satse på opplevelser, sier trekløveret.

Det gamle skipperhuset, der Roald Amundsen og hans tre brødre ble født, skal igjen åpnes for publikum. Huset skal være et av landets best bevarte skipperhjem.
Det gamle skipperhuset, der Roald Amundsen og hans tre brødre ble født, skal igjen åpnes for publikum. Huset skal være et av landets best bevarte skipperhjem. Foto: Erik Hagen

Stått tomt siden 2019

I april 2019 kastet ildsjel Hege Almås, som drev Roald Amundsens Minne, inn håndkleet. Og opplevelsessenterets fremtid ble løftet frem i debattspaltene i Fredriksstad Blad.

– Polarhistorie og klima er mer aktuelt enn noen gang, Roald Amundsens Minne kan bli en attraksjon som trekker besøkende. Men da kreves kompetanse og ressurser til å utvikle stedet, skrev Fredrikstad kommunes Voica D. Imrik (sjef for etat for bygg og eiendom) og Ole-Henrik Holøs Pettersen (sjef for Kulturetaten) i en kronikk i Fredriksstad Blad i august 2019.

– Det er en stor ære å få overta dette stedet. Vi får bare én sjanse – men med det nettverket vi tre sitter på, tror jeg vi har gode muligheter, sier Wiggo Andersen.

Og legger til:

– For oss er det viktig å gjøre dette skikkelig. Vi ønsker ikke at kommunen skal selge denne historiske perlen til private.

Ekeberg, Andersen og Tollefsrud skryter av samarbeidet de har hatt med kommunen om overtagelse av driften.

I gamlestua på "Tomta" er det  mange gjenstander fra polarhelten og hans families liv.
I gamlestua på “Tomta” er det mange gjenstander fra polarhelten og hans families liv. Foto: Erik Hagen

– Glemte aldri hvor han kom fra

16. juli i 1872 ble Roald Amundsen født i det hvite skipperhuset, kalt gamlestua, med utsikt ned mot utløpet av Glomma i Fredrikstad. Et par måneder etter fødselen, flyt­tet familien fra «Tomta».

Fra neste år blir igjen Roald Amundsens fødested åpnet for publikum.
Fra neste år blir igjen Roald Amundsens fødested åpnet for publikum. Foto: Erik Hagen

– Kritikere mener fødested i Borge er uinteressant fordi Roald Amundsen bodde her kun noen få måneder – er det marked for et slikt senter?

Tre hoder nikker ivrig.

– Roald Amundsen glemte aldri sitt fødested. Han var knyttet til dette stedet hele livet. Han hadde familie her – både brødre, tanter, onkler og søskenbarn. Det var også et skipsfartsmiljø rett her nede – der skaffet han seg kunnskap, sier Ekeberg som i 2005 skrev biografien «Roald Amundsen. Tidenes polarfarer».

– Vi håper på besøk fra slottet 16. juli 2022 - da er det 150 år siden Roald Amundsen ble født, sier Wiggo Andersen (t.v), Jan Ove Ekeberg og Bjørn Tollefsrud.
– Vi håper på besøk fra slottet 16. juli 2022 – da er det 150 år siden Roald Amundsen ble født, sier Wiggo Andersen (t.v), Jan Ove Ekeberg og Bjørn Tollefsrud. Foto: Erik Hagen

– Roald Amundsen er den fremste polarfareren i historien og med det en av verdens store oppdagere. Vi mener dette forplikter, både offentlige og private interessenter, til å ivareta Amundsens fødested, legger Andersen til – ganske så bestemt.

De tre skal danne en non-profit ideell stiftelse. Alt overskudd i stiftelsen skal gå tilbake til utvikling av stedet.

– Vårt mål er å samarbeide med større institusjoner for å få tilgang til ekspertise og kompetanse. Vi ønsker blant annet et samarbeid med Fram-museet – håpet er at vi kan få vise noen av deres utstillinger, sier Ekeberg.

Bysten av Roald Amundsen ønsker velkommen til opplevelsessenteret i Borge.
Bysten av Roald Amundsen ønsker velkommen til opplevelsessenteret i Borge. Foto: Erik Hagen

Vil ikke kalles museum

– Når vi åpner våren 2021, er planene at det blir arbeidsplasser her, sier Andersen.

De ser for seg et opplevelsessenter – som ikke skal kalles museum.

Roald Amundsen i «Gjøa»s kahytt etter at han hadde seilt gjennom Nordvestpassasjen. Året er 1906.
Roald Amundsen i «Gjøa»s kahytt etter at han hadde seilt gjennom Nordvestpassasjen. Året er 1906. Foto: Harry Randall, eier: Nasjonalbiblioteket.

– Vi ønsker å utvikle Roald Amundsen fødested som en merkevare for Fredrikstad, nasjonalt og internasjonalt hvor fokus er hans bragder, men også med en kobling til samtiden. Verden opplever nå store endringer i miljø og klima. Dette gjør Roald Amundsen dagsaktuell. Amundsen var opptatt av å spille på lag med naturen. Med rette kalles hans verdens første profesjonelle polfarer fordi han spilte med naturen i stedet for å nedkjempe den i kampen for å nå sine mål. Dette var kanskje en av de viktigste årsakene til at han lyktes med å erobre Sydpolen.

Roald Engelbregt Gravning Amundsen (1872-1928) gjennomførte tre store polarekspedisjoner i sitt liv. Han var den første som seilte gjennom hele Nordvestpassasjen, han var den første som nådde sydpolspunktet og han var den første til å fly over hele Polhavet.
Roald Engelbregt Gravning Amundsen (1872-1928) gjennomførte tre store polarekspedisjoner i sitt liv. Han var den første som seilte gjennom hele Nordvestpassasjen, han var den første som nådde sydpolspunktet og han var den første til å fly over hele Polhavet. Foto: Erik Hagen

Festival og polfarere

Planene er mange. Selve gamlestua, huset hvor Amundsen ble født, skal åpnes for omvisning. Polfarer-miljøet skal inviteres inn til å holde foredrag.

I låven kan det bli utstillinger. Utendørs aktiviteter – kanskje besøkende kan ta et Roald Amundsen-sertifikat. Og kanskje et spel. Også matservering står på menyen. I tillegg kommer utstillinger som rullerer, kanskje to i året med tema knyttet til Amundsen og spørsmål knyttet til polområdene i dag. En idé er også å etablere en litteraturfestival basert på polarlitteratur.

Amundsen i arbeidsrommet på Svartskog i 1910. Kalenderen på veggen viser at det er tatt 7. mars. Sydpolekspedisjonen startet  fra Norge i august samme år.
Amundsen i arbeidsrommet på Svartskog i 1910. Kalenderen på veggen viser at det er tatt 7. mars. Sydpolekspedisjonen startet fra Norge i august samme år. Foto: Anders Beer Wilse, eier: Nasjonalbiblioteket,

– Oppsummert er vårt mål å skape aktiviteter som tiltrekker seg besøkende hele året. Vi ønsker å etablere et opplegg på Tomta hvor viktige datoer feires og markeres, blant annet; 14. desember hvert år (dagen hvor Roald Amundsen erobret Sydpolen). 14. desember 2021 er det 110 år siden Roald Amundsen erobret Sydpolen og 16. juli 2022 er det 150 år siden Roald Amundsen ble født.

Blir ny brygge

– Vi ønsker å få næringslivet med på laget som sponsorer, sier Tollefsrud.

– Målet er å få oppgradert stedet, legger Ekeberg til.

På Roald Amundsens fødested står også barnevognen.
På Roald Amundsens fødested står også barnevognen. Foto: Erik Hagen

Også Borg Havn er kommet inn i bildet.

– De har sagt at de skal oppgradere bryggeanlegget her nede. De har satt av 500.000 kroner, sier Ekeberg.

D/S Hvaler har ifølge de nye driverne sagt at de kan kjøre til stedet med besøkende.

– Vi har som du skjønner store ambisjoner for dette stedet, slutter Andersen.

PS! «Tomta» på Vesten i nordre Borge, er en del av kulturlandskapet med flere gårder etablert av Roald Amundsens slekt og familie på 1850-tallet. De drev rederivirksomhet og søkte hit fra Hvaler for å finne gode forhold for vinteropplag og vedlikehold av seilskutene.

Polfarer Roald Amundsen (1872–1928)

I 1897 begynner Amundsens polarkarrière for alvor. Da mønstret han på skipet «Belgica» og fulgte Adrien de Gerlaches ekspedisjon til Antarktis (1897–99). Etter dette kjøpte Amundsen fiskeskuta «Gjøa» og med denne ledet han 1903–06 den første ekspedisjonen som klarte å ta seg gjennom Nordvestpassasjen mellom Atlanterhavet og Stillehavet.

Men Roald Amundsen slår seg ikke til ro med dette. Han får låne Fridtjof Nansens polarskip «Fram» for å reise til Nordpolen, men isteden reiste han sørover, og 14. desember 1911 blir Amundsen med fire av besetningen de første til å nå Sydpolen – 35 dager før briten Robert F. Scott.

I 1917 sjøsatte Amundsen sin egen båt, «Maud». Målet for ekspedisjonen var utforske de ukjente områdene i Polhavet. Ekspedisjonen varte i mange år og bidro til at Amundsen til slutt gikk konkurs.

I 1925 forsøkte Amundsen å nå Nordpolen med de to flybåtene «N-24» og «N-25». De måtte nødlande på 88′ nord, og det var bare så vidt de klarte å berge seg hjem etter 30 dager i isen.

I 1926 nådde Amundsen sammen med italieneren Umberto Nobile Nordpolen med luftskipet «Norge».

To år senere havarerte Umberto Nobile under en ny overflyging av Nordpolen med luftskipet «Italia». Amundsen deltok i redningsaksjonen med den franske flybåten «Latham 47» og en besetning på 5. 18. juni 1928 forlot de Tromsø, men flybåten havarerte trolig et sted ved Bjørnøya. Amundsen og besetningen omkom, mens Nobile senere ble reddet.

Kilde: Museene i Akershus og SNL