Kopi av omtale i Fredrikstad Blad 9. oktober:
Skal åpne opplevelsessenter i Fredrikstad: – Målet vårt er 5.000 besøkende i året
– Vi får bare én sjanse – men med det nettverket vi tre sitter på, tror jeg vi har gode muligheter, sier Wiggo Andersen. Sammen med Bjørn Tollefsrud og Jan Ove Ekeberg skal han nå etablere et opplevelsessenter på Roald Amundsens fødested.
I Framveien 9 i Borge står tre menn og sparker i løvet – ivrige etter å komme i gang med sitt nyeste prosjekt.
Alle tre er Roald Amundsen-entusiaster.
Eiendomsutvikler Bjørn Tollefsrud (57), forfatter Jan Ove Ekeberg (66) og kulturaktør Wiggo Andersen (63) er de nye driverne av det som frem til nå har blitt omtalt som Roald Amundsens Minne.
Bytter navn
Kommunen, som eier de rundt fem målene, har akkurat malt både det gamle skipperhuset og låven på «Tomta» – polfarer Amundsens fødested. Og fredag ble kontrakten undertegnet mellom kommunen og de tre.
– Nå heter det Roald Amundsens fødested. Vi skal markedsføre dette stedet som det det er – nemlig Roald Amundsens fødested. Dette er riktig betegnelse på stedet og lett å kommunisere både på norsk og engelsk, sier Bjørn Tollefsrud.
– I samarbeid med Fram-museet på Bygdøy vil vi stå sterk i presentasjonen av navnet Roald Amundsen fødested, sier Jan Ove Ekeberg.
Hårete mål
Før Roald Amundsen Minne ble stengt i 2019, ble det solgt to, tre eller fire inngangsbilletter i snitt per dag, i sesong.
– Hvor mange besøkende har dere som mål å ha per år?
– 5.000. Ja, det er hårete, men det er målet vårt, kommer det raskt fra Andersen
.
Mellom trærne kan man se over E6 – turistenes inngangsport til Norge. Rundt ni millioner biler kjører der hvert år – når det ikke er korona.
– Det er et stort potensial, sier Tollefsrud.
Roald Amundsens fødested skal bli et attraktivt opplevelsessenter for både utenlandske og norske turister – og ikke minst folk som bor i distriktet.
– Vi ønsker å øke kunnskapen om Roald Amundsen. Vi ser også for oss et eget opplegg for barn og unge, og det skal ikke være via skjerm. Skjermtid får de unge nok av, vi skal satse på opplevelser, sier trekløveret.
Stått tomt siden 2019
I april 2019 kastet ildsjel Hege Almås, som drev Roald Amundsens Minne, inn håndkleet. Og opplevelsessenterets fremtid ble løftet frem i debattspaltene i Fredriksstad Blad.
– Polarhistorie og klima er mer aktuelt enn noen gang, Roald Amundsens Minne kan bli en attraksjon som trekker besøkende. Men da kreves kompetanse og ressurser til å utvikle stedet, skrev Fredrikstad kommunes Voica D. Imrik (sjef for etat for bygg og eiendom) og Ole-Henrik Holøs Pettersen (sjef for Kulturetaten) i en kronikk i Fredriksstad Blad i august 2019.
– Det er en stor ære å få overta dette stedet. Vi får bare én sjanse – men med det nettverket vi tre sitter på, tror jeg vi har gode muligheter, sier Wiggo Andersen.
Og legger til:
– For oss er det viktig å gjøre dette skikkelig. Vi ønsker ikke at kommunen skal selge denne historiske perlen til private.
Ekeberg, Andersen og Tollefsrud skryter av samarbeidet de har hatt med kommunen om overtagelse av driften.
– Glemte aldri hvor han kom fra
16. juli i 1872 ble Roald Amundsen født i det hvite skipperhuset, kalt gamlestua, med utsikt ned mot utløpet av Glomma i Fredrikstad. Et par måneder etter fødselen, flyttet familien fra «Tomta».
– Kritikere mener fødested i Borge er uinteressant fordi Roald Amundsen bodde her kun noen få måneder – er det marked for et slikt senter?
Tre hoder nikker ivrig.
– Roald Amundsen glemte aldri sitt fødested. Han var knyttet til dette stedet hele livet. Han hadde familie her – både brødre, tanter, onkler og søskenbarn. Det var også et skipsfartsmiljø rett her nede – der skaffet han seg kunnskap, sier Ekeberg som i 2005 skrev biografien «Roald Amundsen. Tidenes polarfarer».
– Roald Amundsen er den fremste polarfareren i historien og med det en av verdens store oppdagere. Vi mener dette forplikter, både offentlige og private interessenter, til å ivareta Amundsens fødested, legger Andersen til – ganske så bestemt.
De tre skal danne en non-profit ideell stiftelse. Alt overskudd i stiftelsen skal gå tilbake til utvikling av stedet.
– Vårt mål er å samarbeide med større institusjoner for å få tilgang til ekspertise og kompetanse. Vi ønsker blant annet et samarbeid med Fram-museet – håpet er at vi kan få vise noen av deres utstillinger, sier Ekeberg.
Vil ikke kalles museum
– Når vi åpner våren 2021, er planene at det blir arbeidsplasser her, sier Andersen.
De ser for seg et opplevelsessenter – som ikke skal kalles museum.
– Vi ønsker å utvikle Roald Amundsen fødested som en merkevare for Fredrikstad, nasjonalt og internasjonalt hvor fokus er hans bragder, men også med en kobling til samtiden. Verden opplever nå store endringer i miljø og klima. Dette gjør Roald Amundsen dagsaktuell. Amundsen var opptatt av å spille på lag med naturen. Med rette kalles hans verdens første profesjonelle polfarer fordi han spilte med naturen i stedet for å nedkjempe den i kampen for å nå sine mål. Dette var kanskje en av de viktigste årsakene til at han lyktes med å erobre Sydpolen.
Festival og polfarere
Planene er mange. Selve gamlestua, huset hvor Amundsen ble født, skal åpnes for omvisning. Polfarer-miljøet skal inviteres inn til å holde foredrag.
I låven kan det bli utstillinger. Utendørs aktiviteter – kanskje besøkende kan ta et Roald Amundsen-sertifikat. Og kanskje et spel. Også matservering står på menyen. I tillegg kommer utstillinger som rullerer, kanskje to i året med tema knyttet til Amundsen og spørsmål knyttet til polområdene i dag. En idé er også å etablere en litteraturfestival basert på polarlitteratur.
– Oppsummert er vårt mål å skape aktiviteter som tiltrekker seg besøkende hele året. Vi ønsker å etablere et opplegg på Tomta hvor viktige datoer feires og markeres, blant annet; 14. desember hvert år (dagen hvor Roald Amundsen erobret Sydpolen). 14. desember 2021 er det 110 år siden Roald Amundsen erobret Sydpolen og 16. juli 2022 er det 150 år siden Roald Amundsen ble født.
Blir ny brygge
– Vi ønsker å få næringslivet med på laget som sponsorer, sier Tollefsrud.
– Målet er å få oppgradert stedet, legger Ekeberg til.
Også Borg Havn er kommet inn i bildet.
– De har sagt at de skal oppgradere bryggeanlegget her nede. De har satt av 500.000 kroner, sier Ekeberg.
D/S Hvaler har ifølge de nye driverne sagt at de kan kjøre til stedet med besøkende.
– Vi har som du skjønner store ambisjoner for dette stedet, slutter Andersen.
PS! «Tomta» på Vesten i nordre Borge, er en del av kulturlandskapet med flere gårder etablert av Roald Amundsens slekt og familie på 1850-tallet. De drev rederivirksomhet og søkte hit fra Hvaler for å finne gode forhold for vinteropplag og vedlikehold av seilskutene.