Roald Amundsen var en kar som ikke gikk av veien for en utfordring eller to. Hans pågangsmot brakte ham helt til Sydpolen, og vel så det. Han var pioner på sitt felt, og gjorde ting på en ny og innovativ måte. Det å lykkes med nytenkning handler like mye om å kjenne sin historie. For å se nye løsninger må man vite hvordan ting fungerer.

Forut for sin tid

Selv om Roald Amundsen levde for over 100 år siden, var han ikke redd for å utfordre konvensjonene. Det handlet om måten han skulle nå målet på. Skulle han bruke seilbåt, eller fly? Hvilke hunder skulle lede spannet? Hvordan skulle de bunkre opp mat?

Erfaring viktig for suksess

Det er alltid smart å ha en plan. Selv når man skal bygge på huset, så kan byggmax hjelpe til med å finne de beste materialene og den beste løsningen. Selv en med 10 tommeltotter kan få det til.

Eller når du skal gjennomføre en maraton. Hvor mye trening må man legge ned, og hvor ofte bør man få i seg næring under løpet? Selv relativt utrente folk med ølmage kan få det til.

Men det var nok like mye farens og forfedrenes utfarts-trang i skipsnæringen og morens ønske om at han skulle bli lege, som gjorde at også Roald kunne oppnå sine mål. Dessuten levde han i en tid der man hadde tro på fremtiden og også andre var ivrige på å være førstemann på verdens ytterpunkter.

Alt til sin tid

Likevel er det ikke alt som går an å lykkes med. For som Roald, er det mange som går for langt, prøver for hardt eller mislykkes når alt står på spill. Akkurat som han erobret mange nye områder på kartet, døde han like brått. Flyulykken var tragisk, men gjorde han også til en pioner når det kommer til å bruke fly som transportmiddel.

Noen forblir pionerer og utforskere, mens andre kan nyte godt av deres pågangsmot, heltemot og stadige ukuelige nysgjerrighet. Akkurat som Roald Amundsen er det mange som har forsøkt å gå i hans fotspor. Både med og uten hell.

Skal man bygge på huset, bør man for eksempel ha finansieringen i orden, ha utarbeidet en plan, og for sikkerhets skyld spurt kvinnfolket pent om det kan la seg gjøre. Det går nesten ikke an å bli detalj-fiksert nok når det gjelder slike ting. Noe garantert også Roald Amundsen ikke tok for gitt.

Tør å utforsk og bli lykkelig

Mange tenker at det å legge alt for mange planer ikke harmonerer med det å ha en utforskende sjel. Men faktum er at selv de største utfordringer lar seg gjøre, bare man tenker strategisk. Hvorfor ikke starte en bedrift, satse på gullgraving eller flytte til regnskogen. Prøver man ikke, vil man aldri finne ut om man klarer det.

Post Your Thoughts

mts_entrepreneurship