Norges største polarhelt?

Norge har mange store helter som har utforsket Arktis og Antarktis, men ved siden av Fridtjof Nansen er det kanskje ingen som kan måle seg med Roald Amundsen. Nordmenn vil nok alltid med stolthet huske at nettopp en nordmann i 1911 var førstemann til Sydpolen, i direkte konkurranse med Robert Scott som så tragisk døde ute i isødet. Amundsen er også kjent for å ha nådd den magnetiske nordpol til sjøs med skipet “Gjøa”, som han deretter brukte til å ta seg gjennom Nordvestpassasjen med.

En spesiell bakgrunn

Amundsen var en helt spesiell person, som i disse dager portretteres i en ny film om hans liv og bragder. Det var en spenning mellom familiens ønske om at han skulle gjøre karriere på vanlig borgerlig vis, og hans eget ønske om å utforske verden og bryte grenser. Han begynte på et studieløp for å bli lege, men i løpet av studiene døde begge foreldrene hans og verden ble snudd opp ned. Fra slutten av 1800-tallet dro han på flere ekspedisjoner til Antarktis og Arktis.

Til Sydpolen

Amundsens ønske var i første rekke å bli den første til å nå Nordpolen. Da to andre polfarere erklærte at de allerede hadde nådd frem, ble det ikke lenger like spennende. Amundsen måtte finne på noe nytt og enda mer legendarisk, og etter hvert tok ideen om å seile til Antarktis og deretter gå på ski inn til Sydpolen form.

Den gangen var det ikke så lett å finansiere slike ekspedisjoner. i dag kunne Amundsen kanskje bare ha gått inn på centum.no for å finne et lån som passet for ham, men slik var det selvfølgelig ikke for over 100 år siden. Likevel, Amundsen greide til slutt å skrape sammen nok penger og tapre folk til å få utstyrt skuta Fram og seile til Antarktis. Skjønt, de som var med på ekspedisjonen visste ikke hvor de skulle før de allerede var til sjøs, for Amundsen var noe av en gambler og tok sjanser som få andre.

Kappløpet

Samtidig som Amundsen seilte sørover i Fram, var Scott og hans menn på New Zealand. Denne britiske ekspedisjonen hadde også som mål å nå frem til Sydpolen, så det hele ble et gigantisk kappløp som fanget internasjonal medias interesse i flere uker.

Den risikovillige Amundsen valgte å ta sjansen på å ta en mer direkte rute mot Sydpolen enn Scott. Ulempen med dette var at terrenget i denne retningen var helt ukjent, dette var jo lenge før satellitter ble oppfunnet og ingen hadde vært der før dem. Tross store vanskeligheter og utfordringer som det er neste umulig å forestille seg i dag, nådde de til slutt frem til Sydpolen, fem uker før britene. Med det ble Amundsen en episk helt for hele Norge.

Post Your Thoughts

mts_entrepreneurship