Det er mange som har latt seg imponere over Roald Amundsens tur til Sydpolen i årene 1910 til 1912. Bragden blir enda mer imponerende når man tenker på hvilket utstyr de hadde. I dag kan hvem som helst gå til en sportsbutikk og kjøpe boblejakker, thermo-undertøy, sokker og vintersko, men slik var det ikke den gangen. Likevel var godt utstyr viktig for å holde varmen.

Sju lag på føttene
Dagens vintersko er tynne og lette sammenlignet med Amundsens sko fra først på 1900-tallet. Han og mennene hans hadde hele sju lag på føttene. Innerst brukte de ullsokker med sennegress. Utenpå disse brukte de enda et par ullsokker, fulgt av en strømpe laget av hundeskinn. Utenpå der igjen hadde de to strømper laget av vindtøy, reinskinnssokker og et vindtrekk over. Det sier seg selv at det hele ble tykt og klumpete, spesielt ettersom de skulle ha på skistøvler utenpå. Skistøvlene måtte være veldig store for å få plass til alle sokkene, men ingen av mennene skal ha klaget på dette.

This tabular iceberg is part of the B-15y iceberg, which itself broke off from B-15 in the Ross Sea in the year 2000. The b-15 iceberg is the largest iceberg ever recorded. This image was taken in the Antarctic Sound in early November, 2915,

Lærte av urfolk
Roald Amundsen møtte mange urfolk før han dro til Sydpolen. De lærte ham om været, klimaet, navigering i snø og is, hvordan hundesleder skulle lages, og hvordan hundene skulle trenes. Han lærte også å lage klær og fottøy. Uten denne kunnskapen ville han aldri ha kommet seg helskinnet til Sydpolen. Det var ikke mote som var det viktigste når mennene skulle til Sydpolen. Men vi kan faktisk kjenne igjen mye av erfaringen som ble gjort i vår tids Reebok sko, som også har en lagvis oppbygging og fokus på funksjonelle materialer, om enn noe mer syntetiske. Amundsen var dessverre dårlig til å rose urfolkene for hjelpen deres, men i dag vet vi at urfolkenes lærdom ga ham uvurderlig hjelp.

En viktig utforsker
Da Amundsen kom hjem fra Sydpolen, ble han hyllet som en helt. Amundsen kunne ha hvilt på laurbærene, men begynte å planlegge nye ekspedisjoner, blant annet til Nordpolen. Ferden med skipet Maud måtte utsettes på grunn av første verdenskrig, men turen startet i 1918. I dag er Amundsen en helt som er kjent verden over, og studiene hans bidro til økt kunnskap om polområdene – samt fottøy. Denne kunnskapen drar vi fortsatt nytte av i dag.

Post Your Thoughts

mts_entrepreneurship