Oppdageren Roald Amundsen

Roald Amundsen var en norsk oppdagelsesreisende og polfarer, født i 1872 i Østfold. Hans største bragd var da han ledet den aller første ekspedisjonen som nådde helt frem til den geografiske Sydpolen i desember 1911. En annen av hans mest kjente ekspedisjoner var da han fant den første ruten mellom arktisk Atlanterhavet og Stillehavet via Nordvestpassasjen.

589px-Amundsen-in-iceEkspedisjonen gjennom Nordvestpassasjen startet i 1903 og tok Amundsen og resten av ekspedisjonen gjennom to arktiske vintre. Denne ekspedisjonen var ikke en ren reise gjennom isødet, men lot Amundsen og mannskapet utforske områder som tidligere var ukjente. De gjorde også flere målinger for å bestemme posisjonen til det magnetiske Nordpolpunktet. James Clark Ross hadde tidligere fastslått et polpunkt, og 26. april 1904 nådde Amundsen dette punktet. Det tok enda tre uker før han og Peder Ristvedt nådde deres nye beregnede posisjon. Det er noe tvil om tidligere ekspedisjoner til Nordpolen, og som regel regnes Amundsen som andremann til å nå den magnetiske polen. Han var uten tvil den første som beviste at de magnetiske polene ikke har statiske posisjoner.

I 1910 satte Amundsen ut for Sydpolen, og skipet Fram nådde Antarktis 14. januar 1911. Mannskapet satte opp en base og døpte den Framheim. På samme tid hadde Robert Scott etablert sin ekspedisjon lengre vest, og det var duket for en spurt til mållinjen. Amundsens første forsøk på å nå Sydpolen ble gjort 8. september 1911. På grunn av ekstremt lave temperaturer og vanskelige forhold returnerte ekspedisjonen til Framheim.

Aan_de_Zuidpool_-_p1913-160Amundsen prøvde igjen, og 19. oktober 1911 var de på vei igjen. 14. desember 1911 nådde de det magnetiske polpunktet og satte opp basen Polheim. Før ekspedisjonen returnerte la Amundsen igjen et brev til Kongen samt til Robert Scott. Brevet til Kongen var i tilfelle de ikke skulle returnere trygt til Framheim. Scotts brev instruerte ham om å sende brevet til Kong Håkon og et ønske om en trygg reise hjem. Amundsen nådde til slutt Framheim 25. januar 1912.

Amundsen døde som han levde. Under en leteaksjon etter en forsvunnet italiensk oppdagelsesreisende i 1928 fikk Amundsens fly problemer et eller sted i nærheten av Bjørnøya. Deler av flyet ble funnet, men Amundsens levninger gikk tapt.

Post Your Thoughts

mts_entrepreneurship