Sydpolen

Etter at Amundsen hadde fullført sin ekspedisjon gjennom Nordvestpassasjen planla han en ekspedisjon for å utforske Nordishavet og et forsøk på å nå Nordpolen. Det viste seg dog å være vanskelig å samle inn nok penger, og i tillegg kom nyheten om at Robert Peary var på god vei mot polpunktet. Amundsen bestemte seg derfor for å prøve seg på Sydpolen i stedet.

Aan_de_Zuidpool_-_p1913-108Amundsen hadde lånt Fridtjof Nansens skip “Fram”, men var redd for at Nansen ville be om å få skipet tilbake dersom han hørte at Amundsen planla å ta det til Sydpolen fremfor Arktis. Amundsen fortalte derfor kun kapteinen og sin egen bror om planene, og tok skipet sørover uten at mannskapet var klar over det. Da de nådde Madeira ble planene gjort kjent, og heldigvis for Amundsen valgte mannskapet å følge med videre til Antarktis. Ekspedisjonen nådde det antarktiske isødet 14. januar 1911, og de satte opp basen Framheim. Engelskmannen Robert Scott var på samme tid lengre vest, i ferd med å sette i gang sin egen ekspedisjon mot den magnetiske Sydpolen.

De første månedene ble brukt på å opprette depoter på den planlagte ruten mot polen. Dette var god trening for mannskapet, og ga dem sjansen til å bli kjent med og mestre de vanskelige forholdene samtidig som de fikk testet utstyret. Depotene ble merket nøye, og i tillegg ble det satt ut flagg på tvers av kursen, slik at man hadde muligheten til å finne tilbake til et depot om man hadde navigert feil. Gjennom vinteren ble utstyret forbedret for å gjøre det mer holdbart og lettere i vekt. Spesielt ble det gjort mye arbeid for å lette vekten som ble lastet på hundesledene.

Det første forsøket på å nå Sydpolen i september 1911 måtte avbrytes. Amundsen trodde sommeren med lavere temperaturer var kommet, men det viste seg å ikke være tilfelle. 19. oktober 1911 satte ekspedisjonen ut igjen, denne gangen med større hell. Reisen var på ingen måte enkel, men de nådde til slutt Sydpolpunktet 14. desember 1911. Returen til Framheim gikk raskere enn Amundsen hadde ventet, de møtte ikke på noen større utfordringer, og nådde basen i god form 25. januar 1912.

Post Your Thoughts

mts_entrepreneurship