Framheim

Da Roald Amundsen og mannskapet hans nådde Antarktis i 1911 opprettet de basen Framheim hvor de tilbrakte de neste månedene mens de forberedte ekspedisjonen videre til Sydpolen. Basen fikk navnet etter skipet “Fram” som tok dem til Antarktisk.

1200px-Norges_flagg_plantet_paa_Sydpolen._Framheim-Stationen_på_Isbarrieren_(12114199975)Framheim ble satt opp i Rossbarrieren, i en naturlig isbukt også kjent som Hvalbukta. Selve hytten bel bygget hjemme i Norgen, utenfor Amundsens hjem. Før avreise ble den demontert og fraktet hele veien til Antarktis. Før avreise hevdet Amundsen at hytten skulle benyttes til observasjoner og ikke som bopel. På denne tiden var det ikke kjent at Amundsen hadde tenkt seg sørover, da han hadde utad gitt inntrykk av at han ønsket seg nordover. I ettertid peker mange på denne hytten som et tegn på at han faktisk allerede hadde bestemt seg for å sette ut for Sørpolen.

Etter at Framheim ble satt opp i Hvalbukta brukte mannskapet mye tid på å lage tunneler og haller i isen og snøen, forbundet med hytten. Disse ble brukt for at mannskapet enklere skulle kunne bevege seg frem og tilbake og kunne utbedre utstyret de trengte på den kommende ekspedisjonen. I tillegg til dette ble det satt opp 14 store telt. Disse ble brukt til å gi hundene ly, lagerrom samt et lite meteorologisk stasjon

896px-Adolf_Lindstrøm_i_Framheims_kjøkken,_1911_(7654805434)Framheimhytten var ikke den mest avanserte eller komfortable, men det holdt det verste av kulda ute og ga mannskapet et sted å spise, sove og oppholde seg. Blant annet hadde den et spesiallaget spisebord som kunne heises opp i taket for bedre plass. Utenfor ble det satt opp et dampbaderom, laget som et rom i isen. Det var lite av unødvendige fasiliteter i hytten, så du fant ikke ekspedisjonsmedlemmene liggende i hver sin sofa mens de ventet på sommeren. Aller mest lå fokuset på funksjonalitet, varme og sikkerhet, og basen gjorde definitivt jobben sin i den forstand. Mannskapet holdt seg relativt friske under oppholdet, og de var suksessfulle i sin hovedoppgave, nemlig å sende Amundsen til Sydpolen.

I 2000 forsvant siste rest av Framheim da isbreen basen var satt opp på brakk løs og fløt av gårde på havet.

Post Your Thoughts

mts_entrepreneurship